Overgewicht; vet of koolhydraten?

Eiwitten, vetten en koolhydraten leveren energie. Eiwitten en koolhydraten vier kcal per gram terwijl vetten negen kcal per gram leveren. Maar is dat wel echt zo? Maakt het verschil welk type macronutriënten we eten of gaat het uiteindelijk toch om het totaal aantal calorieën dat we nuttigen? Ontwikkelen we als bevolking obesitas, diabetes en hart en vaatziekten omdat we teveel vet eten?

Ik heb geleerd dat veel vet niet goed is en dat we helemaal moeten oppassen voor verzadigde vetten en transvetten. En dat we in plaats van vet beter veel koolhydraten kunnen eten, zodat we niet te dik worden. Wanneer ik nu echter nadenk over de macronutriënten en hoe deze verwerkt worden in ons lichaam, dan ben ik niet meer zo zeker van m’n zaak. Want als ik nu nadenk over de macronutriënten en ons huidige eetpatroon, dan denk ik niet dat vet het probleem is. 

Het is pas sinds de landbouwrevolutie dat we granen kunnen verbouwen, bewerken en eten. Een hoge inname concentratie van koolhydraten in voedingsmiddelen is dus eigenlijk iets van de laatste tijd en helemaal niet zo vanzelfsprekend als we nu denken. Omdat we bij elke maaltijd een flinke hoeveelheid koolhydraten nuttigen is onze insulinespiegel een groot deel van de dag hoog. Helemaal wanneer tussen de drie hoofdmaaltijden, wanneer die er nog zijn, ook allerlei snacks worden genuttigd die veel koolhydraten en weinig vet bevatten (lightproducten). Op deze manier is het lichaam constant in een toestand waarin het vet opslaat en koolhydraten verbrand. En wanneer de koolhydraten op zijn, dan daalt de insulinespiegel en slaat de honger weer toe.

Vet is de meest efficiënte manier om energie op te slaan en we hebben er dan ook genoeg van. Een gemiddelde persoon die tien kilogram vet meedraagt, heeft genoeg energie om zo’n vijfendertig dagen op te teren. Met onze voorraad koolhydraten redden we het net een dag; zou het niet veel logischer en natuurlijker zijn wanneer we onze lichamen laten draaien op vet? En mensen die willen afvallen, waarom raden we die mensen aan om lightproducten te eten die weinig vet en juist veel koolhydraten bevatten?

Met een hoge insulinespiegel is het ontzettend moeilijk om vet te verbranden. Alles wat er geprobeerd is, sinds de prevalentie van overgewicht en obesitas zijn toegenomen, lijkt alleen maar averechts te hebben gewerkt. We eten trouw al onze lightproducten zonder verzadigd vet en cholesterol, maar we worden alleen maar dikker en wanhopiger.

Interessant is dat de problemen met overgewicht en diabetes overal op de wereld toenemen. Niet alleen in de rijke en meer welvarende landen, maar juist ook in de ontwikkelingslanden. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat de westerse voedingsstijl ook hier zijn intrede doet en dat producten met hoge concentraties koolhydraten overal beschikbaar en betaalbaar zijn. In ontwikkelingslanden kan het gebeuren dat overvoeding (moeder) en ondervoeding (kind) in hetzelfde gezin aanwezig zijn, omdat in de voeding energie uit koolhydraten overvloedig aanwezig is, maar essentiële voedingsstoffen ontbreken. 

Ga verder naar moderne versus oervoeding