Koolhydraatconcentraties in voedingsmiddelen

Sinds de landbouwrevolutie en vervolgens de industriële revolutie is waarschijnlijk de belangrijkste wijziging in ons voedingspatroon de toename in consumptie van voedingsmiddelen met hoge concentraties koolhydraten. In onderstaande tabel is duidelijk te zien dat moderne voedingsmiddelen (producten die een bewerking hebben ondergaan), uitzonderingen daargelaten, veel hogere hoeveelheden koolhydraten bevatten, dan oervoedingsmiddelen (producten die geen bewerking hebben ondergaan).

Figuur 1. De koolhydraatconcentraties in moderne voedingsmiddelen zijn opmerkelijk hoger dan die van paleolithische voedingsmiddelen. De voedingsmiddelen worden getoond in oplopende volgorde van koolhydraatconcentraties. Moderne voedingsmiddelen (oranje balken) zijn producten die een bewerking hebben ondergaan. Paleolithische voedingsmiddelen (groene balken) zijn onbewerkte producten uit de categorieën vlees, vis, gevogelte, eieren, fruit, groenten en noten. Data is afkomstig uit de Nederlandse Voedingsmiddelentabel 2001.