“Eind 2013 weeg ik minder dan 100 kg!”

Delen/Bookmark

“Hey John, hoe is het gegaan met je voeding?” vroeg ik na mijn vakantie, om een afspraak te maken voor het volgende weekend. “Door drukte op het werk heb ik wat meer gesnackt”, antwoordde John. Ik had er, voorafgaand aan de tweede meting, dus niet zulke positieve gedachten over. Dat was echter voorbarig, want John is ook gedurende de tweede maand met een strak tempo blijven afvallen!

Tiramisu, BMI en buikvet

Na mijn huwelijksreis, met bijna elke dag tiramisu, regelmatig een pizza, elke dag minimaal een kwart liter wijn, weinig hardlopen (twee/drie keer per week), maar wel veel matig intensieve lichamelijke activiteit, weeg ik ongeveer net zo zwaar als voor de vakantie. Op de één of andere manier voel ik mij wel zwaarder, alsof al die koolhydraten me enorm in de weg zitten. Daar moest ik aan denken toen ik zaterdagochtend een BBC documentaire zat te kijken over ‘hoe de voedingsindustrie ons dik heeft gemaakt’ (deel 2 is tot het eind van deze week beschikbaar op Uitzending gemist). De ietwat mollige presentator onderging een MRI om zijn hoeveelheid inwendig buikvet te bepalen; ondanks zijn redelijk normale verschijning lag er zo’n 5 liter vet verscholen tussen zijn organen! Ik beschik dan wel niet over een MRI apparaat, maar kan Johns gezondheid toch op andere nuttige gezondheidsparameters beoordelen.

Gewichtsverlies, buikomtrek en bloeddruk

Bij de nulmeting woog John 127,1 kilogram (incl. kleding). Bij de eerste meting was zijn gewicht gedaald naar 124,4 kilogram. Ik was erg benieuwd wat er met Johns gewicht gebeurd was, aangezien hij zelf aangaf dat het de afgelopen maand niet altijd even goed was gegaan en hij wat meer junk food had gegeten.

Ik was dan ook blij verrast toen de weegschaal aangaf dat John nu 121,4 kilogram woog. John gaf zelf aan dat het een week wat drukker was geweest op het werk en dat hij daardoor tijdelijk was teruggevallen in zijn oude patroon, maar dat hij de afgelopen week weer goed op zijn voeding had gelet. John’s buikomtrek was niet veranderd, maar als John doorgaat met afvallen volgt dat vanzelf. John dacht zelf dat hij door het boksen vooral was afgevallen rond zijn armen en benen.

Ook Johns bloeddruk was weer iets verbeterd. Bij de nulmeting was zijn bloeddruk te hoog, maar na meting 1 was deze flink gedaald en nu was de bloeddruk nog iets lager: 114/79 mm/Hg. 120/80 mm/Hg wordt gezien als een normale bloedruk, dat is nu dus helemaal goed bij John!

De bloedglucosemeting kon helaas niet plaatsvinden, want de houdbaarheid van de cassette was verlopen. Ik verwacht daar na de eerste maand geen hele grote veranderingen meer in, maar dat zullen we volgende maand gaan zien.

Het grote doel

Tijdens ons gesprek zei John: “Als ik zo doorga, dan weeg ik eind 2013 honderd kilo”. Ik stemde in, “dat is een fantastisch doel”. “Dan ben ik aan het einde van dit jaar af van de driedubbele cijfers”, zei hij met  een glimlach op zijn gezicht. Ik ben erg blij met deze doelstelling van John. Het doel is realistisch, tijdgebonden, specifiek, meetbaar en ook nog door John persoonlijk opgesteld.

John is op de goede weg. Omdat we er samen voor hebben gekozen om op een verantwoorde wijze af te vallen, zijn er bovendien nog veel aanpassingen mogelijk om het proces van afvallen bij te sturen en indien nodig te versnellen. De komende maand is behoorlijk cruciaal, gaat John door met afvallen? Dat lees je volgende maand!