Inleiding voedingsleer

Wat is gezonde voeding? Veel mensen zijn heel erg nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag. Wat men ook beweert, uiteindelijk tast iedereen min of meer in het duister over wat nu eigenlijk echt gezonde voeding is. Dat blijkt wel uit het aantal dieetboeken die in een voortdurende stroom op de markt verschijnen, om vervolgens binnen afzienbare tijd weer te verdwijnen.

Ook in de wetenschap is het niet anders. Gisteren is vaak weer anders dan vandaag en bevindingen worden vaak verkeerd geïnterpreteerd en gepresenteerd door de media. Is verzadigd vet nu wel of niet schadelijk? En verhoogt cholesterol nu wel of niet de kans op hart en vaatziekten?

Paradoxaal genoeg wist ik na zes jaar studie zelf niet meer wat nu eigenlijk gezonde voeding was. In het begin dacht ik als diëtist in opleiding steeds meer te weten over gezonde voeding. Ik leerde alle voedingsstoffen kennen en was in staat om de richtlijnen goede voeding van a tot z op te noemen. Vervolgens bestudeerde ik aan de universiteit voeding en metabolisme op het moleculaire niveau. Mijn conclusie na 6 jaar: ik heb eigenlijk geen idee wat nu écht gezond is!

Om deze reden heb ik al mijn ideeën en vooroordelen over gezonde voeding overboord gegooid. Waar begin je mee wanneer je ergens geen verstand van hebt? Juist, bij het begin! In dit onderdeel van de website behandel ik de basis van de voedingsleer. De informatie over de verschillende onderwerpen vormt één geheel, maar kan ook prima afzonderlijk gelezen worden.

Lees verder over: